Geen idee of je een foto op Instagram wel of niet mag gebruiken? En of jouw content/foto’s/video’s nog wel van jou zijn nadat je ze op jouw social-media plaatst? Wij vertellen je precies hoe het zit met auteursrecht op Instagram.
Mag je nu wel of geen foto van Instagram gebruiken? En van wie is de content als je het eenmaal op je social-media hebt geplaatst, is het van de gebruiker of van Instagram?
De copyright-regels zijn aangescherpt. Het is verboden om een content te embedden als het de rechter van een persoon aantast. Daaronder vallen ook intellectuele eigendomsrechten.
In Nederland (en Europa in het algemeen) is het toegestaan om Instagram-berichten te embedden, zonder dat je toestemming hoeft te vragen.
Blijven foto’s jouw eigendom?
Veel denken dat als je content plaatst op Instagram, dat deze direct eigendom wordt van het social-media platform. Dit is gelukkig niet waar, de foto’s blijven gewoon van jou en ze mogen niet zomaar door anderen worden gebruikt. Tenzij jij hier toestemming toe geeft.
Hetzelfde geldt voor alle content die je op Instagram plaatst. In de voorwaarden staat letterlijk “Instagram is geen eigenaar van de content die je op of via de service plaatst”. Daarentegen hebben ze wel een niet-exclusieve, onbeperkte, sub-licentieerbare, wereldwijde licentie om de afbeeldingen te mogen gebruiken. Dit betekent voornamelijk dat ze de foto’s die je plaatst ook mogen publiceren en Instagram zelf jouw foto’s wel mag gebruiken. Hierbij houden ze wel weer rekening met jouw privacy instellingen.
De basisregels.
- De foto’s die je zelf op Instagram plaatst, moeten door jou zelf gemaakt zijn en je moet er dus zelf ook het auteursrecht op hebben.
- Je mag niet zomaar foto’s plaatsen waar iemand anders het copyright op heeft. Je mag dus geen gestolen foto’s plaatsen op Instagram, of foto’s die je zomaar ergens van internet hebt geplukt. In dat geval is altijd toestemming van de rechthebbende nodig. Instagram controleert hier niet streng op.
- Anderen mogen jouw Instagram-foto’s niet zomaar hergebruiken, maar moeten eerst toestemming vragen.
- Het embedden van Instagram-berichten, bijvoorbeeld in nieuwsartikelen, is in de meeste gevallen wel toegestaan. Je kopieert de foto’s namelijk niet, je verwijst alleen naar content die op een andere site staat (in dit geval Instagram).
Portretrecht op Instagram.
Een ander interessant onderwerp is het portretrecht. Dit betekent dat als je een portretfoto van iemand maakt, diegene eerst toestemming moet geven voor je de foto op Instagram mag plaatsen.
Geef je aan iemand toestemming om een portret van jou op social-media te plaatsen, dan kun je die toestemming niet meer terugtrekken. De foto blijft dan dus zo lang staan als de gebruiker dat zelf wil.
Dankjewel weer voor het lezen, Ik ben erg benieuwd, wat jij van deze blog vond. Laat het vooral hieronder in de reacties weten.
Vorige blog nog niet gelezen? Hier hebben we het over de influencer marketing campagne met Albert Heijn:
www.kemiagency.nl/blog/938793_gebruik-betere-instagram-fotofilters
Liefs,
Kim en Jaimy
Reactie plaatsen
Reacties